Problem trying to access labeled portion of images (updated 7/5)

2 ビュー (過去 30 日間)
Ryan
Ryan 2012 年 7 月 3 日
unique(diff(unique(endpts_labeled)))
ans =
1
2
ORIGINAL QUESTION:
I am getting a rare error running the following code on an image of 1px thick skeleton segments:
V(V<=0) = 0; V(V>0) = 1; % Segments <=2 pixels are removed as well earlier
[K n] = bwlabel(V,8);
props = regionprops(K,'Perimeter');
tort = zeros(1,n);
endpts = bwmorph(K,'endpoints');
endpts_labeled = immultiply(K,endpts);
for m = 1:n
[rows,cols] = find(endpts_labeled==m);
p1 = [rows(1),cols(1)]; % Error happens here!!
p2 = [rows(2),cols(2)];
d = sqrt((p1(1)-p2(1))^2+(p1(2)-p2(2))^2);
c = props(m,1).Perimeter/2;
tort(m) = c/d;
end
The error happens when the loop tries to access rows(1) when the numel(rows) = 0. That case should never happen though. This error happened one in every 3 or 4 runs previously when I was using a non-labeled version of the image to find the endpoints, but now that I am using the labeled image to find the endpoints, it is only happening once in a blue moon and I cannot figure out why.
  1 件のコメント
Ryan
Ryan 2012 年 7 月 5 日
I have updated the question with the .mat data file. I did not add dbstop if error before this happened.

サインインしてコメントする。

採用された回答

Anton Semechko
Anton Semechko 2012 年 7 月 6 日
編集済み: Anton Semechko 2012 年 7 月 7 日
The error occurs for m=559. If you look at the object:
figure, imshow(K==559)
set(gca,'xlim',[481 580],'ylim',[500 600])
you will see that its a loop that does not have any end points. This is what ultimately causes the error.
  4 件のコメント
Ryan
Ryan 2012 年 7 月 7 日
I will upload the image to show you on Monday at the soonest. There is a chance I suppose for loops because the skeleton is coming from an inf- thin with bwmorph, but I do a thicken and re-thin to eliminate them.
Anton Semechko
Anton Semechko 2012 年 7 月 7 日
編集済み: Anton Semechko 2012 年 7 月 7 日
That will be a different question ... I believe this one can be closed

サインインしてコメントする。

その他の回答 (2 件)

Image Analyst
Image Analyst 2012 年 7 月 4 日
編集済み: Image Analyst 2012 年 7 月 4 日
I don't know how this could happen. If rows is null, then endpts_labeled==m is completely false. And if that's true, then n must be zero and so the loop never gets entered. That is a contradiction. Try "dbstop if error" and then when it errors, see what n is. Alternatively you can try this (untested)
endpts_labeled = int32(zeros(size(K)));
endpts_labeled(endpts) = K(endpts);
instead of this:
endpts_labeled = immultiply(K,endpts);
in case the immultiply is giving you slight mismatches as referred to in the FAQ http://matlab.wikia.com/wiki/FAQ#Why_is_0.3_-_0.2_-_0.1_.28or_similar.29_not_equal_to_zero.3F
  2 件のコメント
Ryan
Ryan 2012 年 7 月 4 日
Will do. I'll update this next time it catches it.
Geoff
Geoff 2012 年 7 月 4 日
Make sure you dump all your variables to a MAT file next time numel(rows) is zero =)

サインインしてコメントする。


Ryan
Ryan 2012 年 7 月 6 日
編集済み: Ryan 2012 年 7 月 6 日
I switched to .* over immultiply() and I haven't run into the error message again. This may not mean I am out of the woods yet, but for anyone else out there that may encounter a similar issue, I wanted the possible solution to be documented.
  3 件のコメント
Steve Eddins
Steve Eddins 2012 年 7 月 6 日
K contains all integers, and endpts contains only 0s and 1s. There shouldn't be any quantization error going on here.
Ryan
Ryan 2012 年 7 月 6 日
Do you have an idea as to what would be causing the error then?

サインインしてコメントする。

Community Treasure Hunt

Find the treasures in MATLAB Central and discover how the community can help you!

Start Hunting!

Translated by